مقدمه
آموزش حل مکعب ۲×۲. اگر شما نحوه حل کردن مکعب ۳×۳ را بلد باشید حل مکعب ۲×۲ برای شما بسیار ساده خواهد بود. حتی ممکن احتیاجی به مطالعه این آموزش نداشته باشید و صرفا با خواندن نکاتی که در این بخش توضیح خواهیم داد خودتان بفهمید که چگونه باید آن را حل کرد.
ممکن است رنگبندی مکعبهای مختلف با یکدیگر متفاوت باشد اما در حالت استاندارد رنگهای سفید و زرد در وجههای مقابل به هم قرار دارند. به همین ترتیب سبز و آبی و در همچنین قرمز و نارنجی نیز روبهروی هم قرار دارند. علاوهبراین اگر مانند شکل ۱ سفید بالا و سبز روبهرو باشد آنگاه قرمز در سمت راست قرار میگیرد.
اگر با مکعب ۳×۳ کار کرده باشید میدانید که در آن سه نوع مهره وجود داشت. مهرههای مرکزی که در وسط هر وجه قرار دارند، مهرههای لبهای و در نهایت مهرههای گوشهای. مکعب ۲×۲ به لحاظ ساختاری مانند مکعب ۳×۳ میباشد با این تفاوت که تنها شامل مهرههای گوشهای است (شکل ۲).
شکل ۲
این آموزش براساس روش لایهلایهای که در مکعب ۳×۳ استفاده میشود خواهد بود. بنابراین ابتدا یک لایه را درست میکنیم و سپس لایه دیگر را انجام میدهیم.
الگوریتمها
الگوریتم در مکعبروبیک شامل حروف و علائمی است که به ما میگویند کدام قسمت مکعب را در چه جهتی باید چرخاند. هر وجه با یک نام مشخص میشود که با دانستن آنها میتوانید علائم و الگوریتمهای نوشته شده را بخوانید.
- اگر مکعب را در دست بگیرید وجهی که در مقابل شما قرار دارد با حرف F (مخفف Front) نشان داده میشود.
- به همین ترتیب وجه سمت راست شما با حرف R (مخفف Right)
- وجهی که در بالا قرار دارد با حرف U (مخفف Up)
- وجهی که در پشت مکعب واقع است با حرف B (مخفف Back)
- وجه سمت چپ با حرف L (مخفف Left)
- و در نهایت وجه زیرین با حرف D (مخفف Down) نشان داده میشوند.
در شکل ۳ این اسامی را مشاهده مینمایید.
شکل ۳
علائم
حال که با نام هر وجه آشنا شدید نوبت آن رسیده است که از آنها در نوشتن الگوریتمها استفاده کنیم. همانطور که گفتیم الگوریتم مجموعهای از علائم است که توالی حرکات را به ما نشان میدهند. هر وجه از مکعب میتواند سه نوع چرخش داشته باشد: چرخش ساعتگرد، چرخش پادساعتگرد و چرخش ۱۸۰ درجه. چرخش ساعتگرد با نوشتن نام آن وجه مشخص میشود به عنوان مثال F یعنی وجه روبهرو ۹۰ درجه در جهت عقربههای ساعت بچرخد. حرکات پادساعتگرد مثلاْ به صورت F’ (بخوانید اف-پریم) نوشته میشوند. چرخشهای ۱۸۰ درجه (ساعتگرد یا پادساعتگرد آن فرقی نمیکند) با عدد ۲ بعد از نام وجه مشخص میشود مانند F2. در شکل زیر این حرکات را مشاهده میکنید:
شکل ۴.
علاوه بر حرکات فوق چرخش کل مکعب نیز با حروف x، y و z نشان داده میشوند. حرکت x چرخش کل مکعب در جهت حرکت R است. به همین ترتیب حرکت y مکعب را هم جهت با حرکت U چرخانده و حرکت z نیز همجهت با حرکت F است. همانند حرکات قبل چرخش کل مکعب نیز میتواند ساعتگرد، پادساعتگرد و یا ۱۸۰ درجه باشد. به عنوان مثال حرکات x، y’ و z2 به صورت زیر میباشند:
شکل ۵